تجهیزات ابزار دقیق زیادی وجود دارند که در صنعت برای کنترل فرآیندهای مختلف به کار گرفته می شوند. محدوده کارکرد تجهیزات ابزار دقیق صرفا به ارتقای کارایی سیستم های مختلف خلاصه نمی شود؛ بلکه نقش مهمی در ارتقای ایمنی سیستم های گوناگون صنعتی ایفا می کنند.
پوزیشنر نیز به عنوان یک تجهیز ابزار دقیق شناخته می شود. شیرهای کنترلی یکی از تجهیزات مهم هستند که به کمک Positioner متغیرهایی از جمله دما، فشار و دبی سیال را کنترل می کنند.
به عبارت دیگر Positioner روی شیرهای کنترلی نصب می شود و محدوده عملیات شیر با توجه به تنظیمات آن تعیین می گردد. به عنوان مثال Positioner مشخص می کند که در ازای بالاتر رفتن دمای سیال عبوری از عدد مشخصی، شیر کنترلی باز یا بسته شود.
پوزیشنر
پوزیشنر (Positioner) یکی از مهمترین تجهیزات کنترلی در فرآیندهای صنعتی میباشد. از پوزیشنر برای مقایسه درستی موقعیت ساقه شیر یا Stem نسبت به سیگنال ارسالی از طرف سیستم کنترلی استفاده میشود.
در صورتی که موقعیت ساقه شیر متناسب با سیگنال ارسالی از طرف کنترلر نباشد. فشار پنوماتیکی وارد بر دیافراگم یا پیستون اکچویتور آنقدر تغییر خواهد کرد تا فشار وارد بر اکچویتور باعث قرارگیری شیر در موقعیت صحیح و متناسب با سیگنال ارسالی شود.
پوزیشنر ها دارای انواع مختلفی میباشد
در ادامه به معرفی انواع پوزیشنر های میپردازیم:
1- پوزیشنرهای پنوماتیکی:
پوزیشنرهای پنوماتیکی سیگنالهای پنوماتیکی را از کنترلر یا سیستم های کنترل دریافت میکنند. این پوزیشنرها، اکچویتور شیر را با توجه به سیگنال فشار هوای دریافتی تنظیم میکنند. تا شیر را به موقعیت مورد نظر رسانده و آن را کنترل کنند.
پوزیشنرهای پنوماتیک به دلیل اینکه هیچ گونه جریان الکتریکی در آنها وجود ندارد بهطور ذاتی ایمن و بدون خطر (Ex i) میباشند.
اما از آنجا که سیستمهای کنترلی پنوماتیکی در حال منسوخ شدن هستند استفاده از این نوع پوزیشنرها نیز در حال کاهش است. علت این موضوع عملکرد دقیق تر پوزیشنر های الکتروپنوماتیکی و SMART نسبت به پوزیشنرهای پنوماتیکی میباشد.
در پوزیشنرهای پنوماتیکی سه گیج فشار برای نشان دادن فشار تغذیه، فشار هوای خروجی از کنترلر و فشار هوای خروجی از پوزیشنر (ورودی اکچویتور) وجود دارد.
2- پوزیشنر های الکتروپنوماتیکی:
پوزیشنر الکتروپنوماتیکی یا آنالوگ سیگنال جریانی 4 تا 20 میلی آمپر را به عنوان ورودی از کنترلر یا سیستم کنترلی دریافت میکنند. و آن را به سیگنال های پنوماتیکی آماده برای ارسال به اکچویتورهای پنوماتیکی تبدیل می کنند.
پوزیشنر های الکتروپنوماتیک متناسب با سیگنال جریانی که دریافت می کنند، فشار هوای متناسب برای عملکرد صحیح اکچویتور را تنظیم میکنند و آن را به عملگر پنوماتیکی ارسال خواهند کرد.
این نوع پوزیشنرها عملکرد مشابهی با پوزیشنرهای پنوماتیک دارند. اما با این تفاوت که به جای فشار هوا به عنوان ورودی پوزیشنر از جریان الکتریسیته بهعنوان سیگنال ورودی استفاده میکنند.
3- پوزیشنر دیجیتال (SMART):
پوزیشنر های دیجیتال مشابه با نمونه های آنالوگ عمل میکند. با این تفاوت که در این پوزیشنر ها تبدیل سیگنال الکتریکی به سیگنال پنوماتیکی به جای آنالوگ، از یک ریز پردازنده یا Microcontroller استفاده میشود. میکروکنترلر ها برای تنظیم موقعیت اکچویتور شیر و همچنین ضبط و نگهداری داده ها می باشد.
4_ پوزیشنر الکتریکی
پوزیشنر الکتریکی یک راه حل جامع برای اعمال اتوماسیون در خطوط انتقال از قبیل خطوط نفت و گاز است که امکان نظارت و کنترل از راه دور را به اپراتور میدهد. میتوان از پوزیشنر الکتریکی برای کنترل فشار برگشتی، کنترل مکش و یا اعمال تغییرات فشار استفاده کرد. در پوزیشنرهای الکتریکی از سیگنال های الکتریکی استفاده میشود. تحریک الکتریکی در این پوزیشنرها به سه طریق قابل انجام است که عبارتند از:
جریان مستقیم
جریان متناوب تک فاز
جریان متناوب سه فاز
در این مدل از پوزیشنر، کنترلر یک سیگنال الکتریکی آنالوگ را به عنوان سیگنال ورودی به پوزیشنر ارسال کرده و سیگنال خروجی نیز به صورت یک سیگنال الکتریکی آنالوگ به عملگر یا محرک فرستاده میشود.
در واقع سیگنال های ورودی و خروجی در پوزیشنر الکتریکی همگی به صورت جریان الکتریکی با شدت 4 تا 20 میلی آمپر میباشد. در حقیقت در پوزیشنر الکتریکی از سنسورهای الکترونیکی برای تشخیص موقعیت شیر استفاده میشود.
پوزیشنرهای هوشمند بسیار دقیق تر از مدل های دیگر می باشد و از هوای مصرفی بسیار کمتری نسبت به پوزیشنرهای آنالوگ استفاده میکنند. این نکته لازم به ذکر است که پوزیشنر های دیجیتال از پروتکل ارتباطی سیستم های کنترلی مانند HART و FOUNDATION Fieldbus پشتیبانی میکنند.
پوزیشنر شیر کنترل کجا نصب می شود؟
پوزیشنر شیر کنترل معمولاً روی پوشش بالایی یک محرک پنوماتیکی (برای شیرهای کنترل خطی) یا نزدیک انتهای شفت (برای شیرهای کنترل چرخشی) نصب می شوند. برای هر دو حالت راه اندازی، این وسیله به صورت مکانیکی به میل سوپاپ یا شفت سوپاپ متصل می شود و امکان مقایسه موقعیت شیر با موقعیت درخواست شده توسط کنترل کننده را می دهد.
اجزای تشکیل دهنده پوزیشنرها
پوزیشنرها از چند جزء تشکیل شده است از جمله شیر راهنما یا بیلوز که وظیفه آن دریافت سیگنال از کنترل کننده است ؛ میله رابط که با عنوان میله تعادل کننده نیز شناخته می شود نقش بررسی صحت سیگنال های ارسالی را عهده دار است .
شیر قدرت که تقویت فرمان صادره از کنترل کننده را عهده دار بوده و جزء آخر نیز بادامک است که فرمان صادر شده توسط بادامک اجرا می شود یعنی اینکه بادامک در اتصال مستقیم با توپی یا شیر کنترلی قرار داشته و به محض صدور فرمان با حرکت این قطعه شیر هم باز و بسته می شود.
نحوه عملکرد پوزیشنرها
در شیرهای خطی حرکت ساقه و در شیرهای کنترلی درجه چرخش آنها از طریق پوزیشنر کنترل می شود عملکرد این قطعه نیز مبتنی بر سیگنال های ورودی بوده که به کمک سنسورهای آن دریافت می شوند ؛ در ادامه داخل positioner سیگنال ها آنالیز گردیده و فرمان لازم برای شیرهای کنترلی صادر می شود ؛ سیگنال های دریافت و یا ارسال شده با توجه به نوع این قطعه ممکن است به شکل الکتریکی یا پنوماتیکی باشد.
در آخر
برای مصارف شرکت های معظم و خریدی با خیال راحت مجموعه ما شرکتی فعال و مطمئن ایجاد نموده تا تقاضای بازار را پاسخ دهد.
امیدواریم با خیالی آسوده بتوانید نیازهایتان را در فروشگاه ما هم به صورت حضوری هم آنلاین در شبکه های اجتماعی و سایت ما مرتفع کنید. ft-arsham.com